wino-rumuniaRumunia nieodzownie kojarzy się z Drakulą, zamkami, deszczem, Romami i tajemniczością. Tymczasem kraj ten ma wiele do zaoferowania, o ile w ogóle ma się ochotę na poznanie bliżej tego pięknego kraju i jego bogatej historii, tradycji i kultury. Upadek żelaznej kurtyny, przemiany polityczne sprawiły, że kraje Zachodniej Europy mogą całymi garściami czerpać z dóbr Rumunii, natomiast Rumunia może chwalić się swoim dorobkiem, który do tej pory nie był powszechnie znany. I tak właśnie jest z rumuńskim winem. Nie wszyscy wiedzą, że z tego kraju pochodzi bardzo dobry trunek, zdobywający coraz większą liczbę fanów.
Klimat Rumunii jest sprzyjający uprawie winogron i tworzeniu z nich wina. Długie, słoneczne lato, ciepła jesień i lekka zima, to wręcz wymarzone warunki dla winiarzy. Dlatego winogronowe ogrody można dostrzec niemal w całym kraju. Zajmują one duże obszary i wpisały się już prawie na stałe w krajobraz kraju. Co ciekawe Rumunia okazała się być prawdziwym gigantem w produkcji wina. beczki-na-winoJak wskazują najnowsze szacunki, Rumunia jest siódmym krajem na świeci i piątym w Europie pod względem produkcji wina. Do tego kultura i tradycje winiarskie są tutaj bardzo stare i sięgają wielu wieków wstecz. I to bardzo cieszy znawców trunku, gdyż wina rumuńskie określane są jako jedne z najlepszych i najwyższej jakości.
Najlepszym białym winem Rumunii uznaje się wino z Jidvei i Vrancea, natomiast za najlepsze czerwone wino – wino z Segarcea. Obecnie w rumuńskich winnicach można odnaleźć Pinot Noir, Pinot Gris, Italian Riesling,Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay czy Muscat Ottonel. Za ulubione wino Rumunów uznaje się Valea Calugareasca. Rumuni bardzo lubią generalnie wina półsłodkie i półwytrawne. Jest to dość spore zaskoczenie, gdyż w krajach o bogatej tradycji winiarskiej najczęściej preferuje się te wytrawne.
Z białych win za najciekawsze uznaje się Grasa de Cotnari. Wino to zawiera dużo alkoholu oraz naturalnego cukru, ma głęboką i bursztynową barwę. Waży się je z miejscowego szczepu wina Grasa. To właśnie te winogrono nadaje winu słodycz, a znawcy często porównuję je do węgierskiego Furmintu. Wino to dobrze się starzeje, a okres przydatności do spożycia określany jest jako niekończący się.
Feteasca Alba to najbardziej znane rumuńskie wino, które jest bardzo owocowe. wino-piwnicaCzęsto ma smak brzoskwiniowy czy też morelowy, jednak znawcy wskazują, że przydałby się mocniejsza kwaskowatość trunku, co znacznie podwyższyłoby walory wina.
Czerwone wina przynoszą wiele ciekawych smaków i zapachów. Oto Babeasca Neagra Feteasce Neagra, czyli wina lekkie, owocowe należy pić młode. Wina te zaliczane są do rumuńskiej winiarskiej klasyki. Winiarze mówią o nich czasem, że mają lekko nieokrzesany charakter. I nawet gdyby je „ugrzecznić”, poprowadzić tak, by były eleganckimi trunkami, to wciąż pozostanie w nich nutka charakteru rumuńskich jeżyn, lasu i ziemi.